Allergie
Wat is een allergie?
Een allergie is wanneer je lichaam heftig reageert op iets dat meestal onschadelijk is, zoals pollen, stof, voedsel of insectensteken. Je immuunsysteem ziet deze dingen, allergenen genoemd, als gevaarlijk en valt ze aan. Dit kan klachten geven zoals jeukende ogen, niezen, huiduitslag, moeite met ademen of zelfs een ernstige reactie zoals anafylaxie.
Allergieën kunnen van licht tot zwaar zijn en kunnen je dagelijkse leven lastig maken. Het is belangrijk om te weten wat je allergie veroorzaakt en hoe je het kunt behandelen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat je ook op latere leeftijd een allergie kunt ontwikkelen. Er zijn alleen al 290 stoffen uit het planten- en dierenrijk die een type 1 allergie reactie kunnen uitlokken.
Ben ik allergisch?
Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen of je een allergie hebt of niet.
Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen wijzen op een allergie. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Huiduitslag
- Jeukende huid
- Niezen
- Loopneus
- Verstopte neus
- Jeukende of tranende ogen
- Hoesten
- Kortademigheid
- Piepende ademhaling
- Buikpijn
- Diarree
- Braken
Als je een of meer van deze symptomen ervaart, kan het zijn dat je een allergie hebt.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle allergische reacties even ernstig zijn. Sommige mensen hebben milde symptomen, terwijl anderen een ernstige allergische reactie kunnen krijgen die anafylaxie wordt genoemd en levensbedreigend kan zijn. Kenmerkend voor een allergie is dat de reactie bij herhaling terugkomt met hetzelfde patroon. Dit betekent dat je telkens dezelfde combinatie van symptomen ervaart en de reacties op dezelfde plekken in of op je lichaam optreden.
Als je vermoedt dat je een allergie hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen. De arts kan een allergietest uitvoeren om te bepalen welke stof de allergische reactie veroorzaakt. Op basis hiervan kan de arts een behandeling voorschrijven, zoals het vermijden van de stof, medicatie, of immunotherapie.
Verschillende soorten allergieën
We kennen verschillende soorten allergieën, die wij onderverdelen in zeven groepen allergenen.
Beroepsallergie
Beroepsallergieën ontstaan wanneer mensen allergisch worden voor stoffen waarmee ze regelmatig in contact komen tijdens hun werk.
Contactallergie
Contactallergie, wat is het het precies? Contactallergie, ook wel allergische contactdermatitis genoemd, ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met een allergeen, wat leidt tot een allergische reactie. Deze reactie wordt veroorzaakt door stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn, zoals nikkel, latex, parfum, of bepaalde chemicaliën in cosmetica en schoonmaakmiddelen.
Geneesmiddelenallergie
Een reactie van het immuunsysteem op bepaalde medicijnen die kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen.
Insectengifallergie
Insectengifallergie, wat is het het precies?
Insectengifallergie is een allergische reactie op het gif dat sommige insecten injecteren wanneer ze steken. Het komt voornamelijk voor bij steken van wespen, bijen, horzels en soms ook mieren. Een insectengifallergie ontstaat wanneer het immuunsysteem overdreven reageert op de eiwitten in het gif, waardoor er een allergische reactie ontstaat. Dit kan variëren van milde symptomen, zoals zwelling en roodheid op de plek van de steek, tot ernstige systemische reacties die het hele lichaam treffen.
Luchtwegallergie
Een allergische reactie op bepaalde stoffen die zich manifesteert in de vorm van symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.
Voedselallergie
Een abnormale reactie op bepaalde eiwitten in voedsel die kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, zwelling, en ademhalingsproblemen.
Zonneallergie
Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Als je zonneallergie hebt, krijg je vaak last van bultjes, roodheid en jeuk na het zonnen.
Allergietesten
Om zeker te weten of je een allergie hebt, is diagnostiek nodig. Bij allergiecentrum Nederland voeren wij verschillende testen uit. Onze artsen kijken samen met u hoe wij u kunnen helpen bij uw allergie, zo nodig overleggen wij laagdrempelig met onze allergoloog of met andere centra voor een optimale behandeling of diagnose van uw allergie. Voorbeelden van diagnostische testen zijn huidpriktesten, plakproeven, bloedonderzoek, zelftesten. Maar ook elimineren van allergenen kan een specifieke allergie bevestigen.