Een provocatietest diagnosticeert allergieën door gecontroleerde blootstelling aan een allergeen onder medisch toezicht. De test bevestigt of iemand allergisch is voor een specifieke stof. Hieronder staan drie voorbeelden van provocatietests bij voedsel-, geneesmiddelen- en inhalatieallergieën.

Voedselallergie

Bij een voedselallergieprovocatietest eet de patiënt kleine hoeveelheden van het verdachte voedsel onder strikte medische begeleiding. De hoeveelheid neemt geleidelijk toe totdat er een reactie optreedt of een veilige hoeveelheid wordt bereikt zonder symptomen. Als de patiënt allergische symptomen krijgt, zoals huiduitslag, zwelling, ademhalingsproblemen of buikpijn, stopt de test direct en verleent het medische team hulp. De test identificeert precies welk voedsel de allergie veroorzaakt en hoe ernstig de allergie is.

Geneesmiddelenallergie

Bij een geneesmiddelenprovocatietest dient het medische team de patiënt onder toezicht kleine doses van het verdachte medicijn toe, bijvoorbeeld via een injectie of pil. Ze verhogen de dosis geleidelijk, terwijl ze de patiënt zorgvuldig in de gaten houden. Als de patiënt een allergische reactie ontwikkelt, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen, stopt het team de test onmiddellijk en biedt medische hulp. De test bepaalt of de patiënt echt allergisch is voor het medicijn en welke alternatieven veilig zijn.

Inhalatieallergie

Bij een inhalatieprovocatietest stelt het medische team de patiënt gecontroleerd bloot aan een kleine hoeveelheid van het allergeen, zoals pollen, huisstofmijt of dierenharen. De blootstelling vindt plaats via een inhalator, vernevelaar of door inademing van lucht met het allergeen. Ze verhogen de hoeveelheid geleidelijk, terwijl ze de patiënt nauwlettend observeren op reacties zoals niezen, hoesten of kortademigheid. Als de patiënt een allergische reactie vertoont, stopt het team de test onmiddellijk en biedt medische hulp. De test stelt precies vast welke stoffen de allergische reacties veroorzaken en hoe gevoelig de patiënt is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om u verder te helpen.

Allergietesten

Meer allergietesten

Bloedonderzoek

Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen, meestal uit een ader in je arm.

Meer over bloedonderzoek

Eliminatie

Bij eliminatie verwijder je bepaalde voedingsmiddelen of stoffen uit je dieet of omgeving voor een bepaalde periode, meestal een paar weken.

Meer over eliminatie

Intracutane priktest

Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid van een allergeen onder de huid geïnjecteerd, meestal op de arm.

Meer over intracutane priktest

Plakproef

Tijdens deze test worden kleine hoeveelheden van verschillende allergenen op de huid van je rug aangebracht met behulp van pleisters.

Meer over plakproef

Priktest

Tijdens deze test worden kleine druppels van verschillende allergenen op de huid van je onderarm aangebracht.

Meer over priktest

ROAT zelftest

Bij deze test breng je gedurende enkele dagen een kleine hoeveelheid van een verdacht allergeen aan op een specifieke plek op je huid, meestal je onderarm.

Meer over roat zelftest
Contact

Afspraak maken?

Om bij Allergie Centra Nederland een afspraak te kunnen maken hebben wij een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Zodra wij deze hebben ontvangen plannen wij graag een afspraak met u in. U mag ons natuurlijk ook altijd zelf bellen.