Plakproeven zijn een veelgebruikte methode om contactallergieën te diagnosticeren. Tijdens deze test worden kleine hoeveelheden van verschillende allergenen op de huid van je rug aangebracht met behulp van pleisters.
Deze pleisters blijven ongeveer 2 dagen zitten, waarna de allergenen worden verwijderd en de huid wordt gecontroleerd op reacties. De volgende dag wordt de huid opnieuw beoordeeld om late reacties te identificeren. De Europese standaardreeks is een set van veelvoorkomende allergenen die wij gebruiken bij de plakproeven. Deze reeks bevat stoffen zoals nikkel, geurstoffen, en conserveermiddelen. Afhankelijk van je specifieke situatie kunnen de plakproeven worden aangevuld met gepersonaliseerde allergenen die relevant zijn voor jouw leefomgeving of werkplek. Door deze test kunnen wij nauwkeurig vaststellen welke stoffen allergische reacties veroorzaken, waardoor je gerichte adviezen en behandelingen kunt krijgen om blootstelling te vermijden en symptomen te verminderen.
Hoe gaat de plakproef in zijn werk?
Het traject van een plakproef bestaat uit drie of vier verschillende afspraken, afhankelijk van de reacties die uw huid vertoont. Hieronder leest u wat u kunt verwachten tijdens elke afspraak.
Eerste afspraak: intakegesprek en aanbrengen van de pleisters
Tijdens de eerste afspraak heeft u een intakegesprek met de arts of assistente. Na dit gesprek worden er meerdere pleisters op uw rug geplakt. Deze pleisters bevatten verschillende stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk dat de pleisters goed blijven zitten. Het is daarom cruciaal om gedurende deze periode niet te sporten, te douchen of andere activiteiten te doen die de pleisters kunnen doen loslaten.
Tweede afspraak: verwijderen van de pleisters en markering
Bij de tweede afspraak worden de pleisters van uw rug verwijderd. Om de plekken waar de stoffen hebben gezeten goed terug te kunnen vinden, worden deze locaties gemarkeerd met een huidstift. Omdat deze markeringen mogelijk kunnen afgeven op uw kleding, raden we aan om tijdens deze afspraak lichte kleding te dragen. Ook na deze afspraak is het belangrijk om niet te douchen of te sporten, zodat de markeringen goed zichtbaar blijven voor de volgende afspraak.
Derde afspraak: uitlezen van de huidreacties
Tijdens het derde bezoek bekijkt de dermatoloog de huidreacties op de gemarkeerde plekken. De reacties worden zorgvuldig afgelezen en direct met u besproken. U krijgt tijdens dit gesprek te horen of er sprake is van een allergie en voor welke stoffen u mogelijk allergisch bent.
Vierde afspraak (indien nodig)
In sommige gevallen is een vierde bezoek nodig. Dit komt doordat bepaalde stoffen pas na vier of vijf dagen een reactie kunnen veroorzaken. Indien dit voor u van toepassing is, zal de dermatoloog dit tijdens het derde bezoek aangeven en met u bespreken wat de vervolgstappen zijn.
Met dit traject hopen wij een duidelijk beeld te krijgen van mogelijke allergieën, zodat we u verder kunnen helpen met een passende behandeling of advies. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij staan klaar om u te ondersteunen.