Priktesten, ook wel huidpriktesten genoemd, worden uitgevoerd om allergieën te diagnosticeren. Deze test helpt vast te stellen of u allergisch bent voor bepaalde stoffen die u inademt of eet.
Hoe werkt een priktest?
Tijdens de priktest brengt de arts kleine druppels van verschillende allergenen aan op de huid van uw onderarm. Vervolgens prikt de arts met een klein, steriel instrument oppervlakkig in de huid, zodat het allergeen kan doordringen. De prikjes zijn nauwelijks pijnlijk en veroorzaken over het algemeen weinig ongemak.
De testresultaten
Na 15 tot 20 minuten controleert de arts de huid op reacties, zoals roodheid en zwelling. Deze reacties kunnen wijzen op een allergie. Een positieve reactie lijkt vaak op een muggenbult en jeukt. De medische term voor deze zwelling is een galbult.
Waarvoor wordt de priktest gebruikt?
De priktest worden gebruikt om allergieën op te sporen voor stoffen die worden ingeademd, zoals pollen, huisstofmijt, schimmels en huisdieren, of voor bepaalde voedingsmiddelen.
Wat gebeurt er na de test?
Als uit de priktest blijkt dat u allergisch bent, kunnen we u gerichte adviezen en behandelingen geven. Deze zijn erop gericht om blootstelling aan de allergenen te vermijden en uw symptomen te verminderen. De test wordt uitgevoerd door een medisch professional, zodat de resultaten nauwkeurig zijn en eventuele reacties veilig kunnen worden beheerd.
Voorbereiding voor de prikproef bij Allergie Centra Nederland
Om ervoor te zorgen dat de prikproef bij Allergie Centra Nederland zo nauwkeurig mogelijk verloopt, is een goede voorbereiding van groot belang. Volg de onderstaande instructies zorgvuldig:
- Stoppen met antihistaminica:
Drie dagen voor de prikproef dient u te stoppen met het gebruik van antihistaminica. Deze medicijnen kunnen namelijk invloed hebben op de testresultaten. - Geen corticosteroïden op de armen:
Op de dag van het onderzoek mag u geen corticosteroïden bevattende crèmes of zalven op uw armen aanbrengen. Dit kan het testresultaat beïnvloeden. - Gebruik van medicatie die de afweer onderdrukt:
Als u in de week voor het onderzoek medicatie gebruikt die uw afweer onderdrukt, informeer ons daar dan over. Dit geldt ongeacht de aandoening waarvoor u de medicatie gebruikt. Medicijnen zoals dexamethason, ciclosporine (Neoral), prednison, azathioprine (Imuran), alitretinoïne (Toctino) of methotrexaat kunnen namelijk de testresultaten beïnvloeden.
Met deze voorbereidingsstappen hopen we een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te bereiken tijdens de prikproef. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om u verder te helpen.