ROAT / Zelftest

De ROAT-test is een huidtest. Deze test wordt gedaan als de dermatoloog het vermoeden heeft dat de allergische reactie komt door langere blootstelling aan een bepaald product. Bij deze test smeert u 2 weken lang in de elleboogplooi twee keer per dag dun in met het te testen product. Dit kan alleen met producten die gemaakt zijn om langdurig op de huid aan te brengen (stay-on producten bijv. Dagcreme of bodylotion). Het doen van een zelftest met een product om bij normaal gebruik af te spoelen dient u te overleggen met uw arts. Als er echter een huidreactie ontstaat, dient u deze door uw arts of dermatoloog te laten beoordelen.

De ROAT / Zelftest

  • Wat is de ROAT / Zelftest

  • Hoe voert u de ROAT thuis uit?

  • Hoe beoordeelt u de ROAT?

  • Kent de ROAT ook bijwerkingen?

Hoe voert u de ROAT thuis uit?

Wrijf één elleboogsplooi 2x daags dun in met één product op 14 achtereenvolgende dagen. Was na het wrijven uw handen om eventuele verspreiding van het product naar bijv. het gezicht te voorkomen.

Een tweede product kunt u tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooi testen. Deze test kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Producten die bij normaal gebruik afgespoeld worden dienen bij de zelftest ook zo gebruikt te worden. Neem bij twijfel altijd eerst contact op met uw dermatoloog.

Hoe beoordeelt u de ROAT?

Ontstaat er jeuk, roodheid of eczeem, stop dan met het gebruik van het product, maak een foto en overleg deze met uw arts en-of dermatoloog zien. Noteer op welke dag de reactie ontstond. Wanneer er met de ROAT een allergie voor het product is aangetoond, is nog niet bekend welke grondstof van dat product voor de allergie verantwoordelijk is. Om daarachter te kunnen komen dient een aanvullend plaktest / plakproef gedaan te worden met de afzonderlijke ingrediënten van het product. Is eenmaal bekend om welk ingrediënt het gaat, kunt u via de verpakkingstekst van cosmetica een alternatief uitzoeken.

Veelgestede vragen over de ROAT

Hieronder enkele veelgestelde vragen over de ROAT

Kent de ROAT ook bijwerkingen?

Behalve de eerder genoemde mogelijke huidreacties kent de ROAT geen vervelende bijwerkingen.

Kan ik gewoon douchten tijdens de testperiode?

Tijdens de testperiode mag u gewoon douchen.