Priktest

Met dit onderzoek wordt gekeken of u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen (allergenen) die u eet of inademt. De allergietest wordt op de huid van uw onderarm, of soms beide onderarmen, uitgevoerd met behulp van prikjes. Er wordt getest op verschillende allergenen zoals huisstofmijt en pollen.

De priktest

  • Voorbereiding op de priktest

  • De priktest zelf

  • Na de priktest

Voorbereiding op een priktest

De test kan niet goed worden uitgevoerd wanneer u anti-allergie medicatie (antihistaminica) gebruikt. Stop daarom 3 dagen van tevoren met het gebruik van deze medicijnen. Ook moet u 3 dagen voor de test stoppen met het gebruik van hormoonzalven op uw onderarmen.

Tijdens de priktest

Tijdens de allergietest met priktest wordt er een stukje tape op uw onderarm(en) geplakt met daarop een aantal getallen. Vervolgens brengt de assistente een aantal druppels vloeistof aan. Daarin zijn de stoffen opgelost die getest worden. De assistente prikt op de plaats waar de druppels liggen met een klein naaldje in uw huid, zodat de vloeistof goed binnendringt. Dit is wat gevoelig, maar zeker niet pijnlijk. Daarna worden de druppels geabsorbeerd met een doekje en moeten de stoffen 15 minuten inwerken.

U gaat vervolgens naar de wachtkamer om 15 minuten te wachten. U kunt last krijgen van enige jeuk of irritatie, natuurlijk vooral op de plaatsen waar uw huid allergisch reageert. U moet beslist niet gaan wrijven of krabben op de testplaatsen.

Na 15 minuten leest de dermatoloog de test af en bespreekt meteen de uitslag met u. Het onderzoek duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten (wachten meegerekend).

Na de priktest

Als u positief reageert op een bepaalde stof (dus allergisch blijkt voor de stof) dan kan de huid op die plaats nog enkele uren blijven jeuken. Dit is normaal, de jeuk verdwijnt vanzelf.

Tijdens en kort na het onderzoek bestaat er een zeer kleine kans op het optreden van een uitgebreidere reactie dan alleen van de huid. Zo nodig wordt u daarvoor behandeld.