Wat is een allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof, ook wel een allergeen genoemd. Het immuunsysteem reageert op de aanwezigheid van het allergeen alsof het een schadelijke stof is, zelfs als het dat niet is. Hierdoor kan het lichaam verschillende symptomen vertonen, zoals niezen, jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen, en in sommige gevallen zelfs anafylaxie (een ernstige allergische reactie die kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, zwellingen en shock).

Allergenen kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder pollen, huisstofmijt, schimmels, bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, insectenbeten, latex en sommige metalen zoals nikkel. Bij een allergie zal het immuunsysteem van een persoon reageren op deze stoffen en kan er een allergische reactie optreden. Mensen kunnen allergieën hebben vanaf de geboorte of later in het leven ontwikkelen.

Soorten allergie

Er zijn verschillende soorten allergieën, waaronder voedselallergieën, hooikoorts (allergie voor pollen), huisstofmijtallergie, insectenallergie en contactallergie. Behandeling van allergieën kan bestaan uit het vermijden van de allergenen, medicijnen zoals antihistaminica en immunotherapie (ook bekend als allergievaccinatie). Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je denkt dat je een allergie hebt, zodat je de juiste diagnose en behandeling kunt krijgen.

Allergische reactie oog contactallergie eczeem
Allergische reactie onder oksel deodorant
Allergische reactie op geneesmiddelen
Allergische reactie ooglid

Welke soorten allergieën kennen we?

We herkennen verschillende soorten allergieën:

  • Contactallergie

  • Geneesmiddelenallergie

  • Luchtwegallergie
  • Voedselallergie

Contactallergie

Een contactallergie is een allergische reactie van de huid op bepaalde stoffen zoals metalen, cosmetica, parfums en latex die zich uit in de vorm van symptomen zoals huiduitslag, jeuk en roodheid op de plaats van contact.

Lees alles over een contactallergie

Luchtwegallergie

Een luchtwegallergie is een allergische reactie op bepaalde stoffen zoals pollen, schimmels of huisstofmijt die zich manifesteert in de vorm van symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Lees alles over een luchtwegallergie

Voedselallergie

Een voedselallergie is een abnormale reactie op bepaalde eiwitten in voedsel die kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, zwelling, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen anafylaxie.

Lees alles over een voedselallergie

Geneesmiddelenallergie

Een geneesmiddelenallergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde medicijnen die kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen anafylaxie.

Lees alles over een geneesmiddelenallergie

Insectengifallergie

Een insectengifallergie is een reactie van het immuunsysteem op insectenbeet.

Lees alles over een insectengiftallergie