Contactallergie
Stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd. Voorbeelden van allergenen zijn; nikkel, parfum, cosmetica, lijm, enzovoort. Wanneer zo’n allergeen in direct contact komt met de huid, kan er een allergische reactie ontstaan dat zich vaak uit in eczeem, dan kunnen we streken van een contactallergie. Belangrijk om te onthouden is dat er een verschil is tussen een allergische reactie en een geïrriteerde huid. Een irritatie reactie kan bij iedereen voorkomen nadat de huid herhaaldelijk of langdurig in contact is geweest met irriterende of giftige stoffen. Ook zien we vaak een combinatie van een contactallergie en een irritatie reactie.
Symptomen contactallergie
Contactallergie ontstaat vrijwel overal waar de huid in contact is geweest met de allergeen. Denk hierbij aan een allergische reactie op uw pols vanwege een contactallergie voor de nikkel die in uw horloge zit. Of in uw hals vanwege een contactallergie voor uw parfum. Op de plekken waar de huid in contact is geweest met het allergeen ontstaan de volgende symptomen:


Hoe ontstaat contactallergie
Een contactallergie ontstaat wanneer de huid in contact komt met een stof waarvoor het immuunsysteem gevoelig is geworden. Bij het eerste contact met de stof gebeurt er meestal nog niets, maar het immuunsysteem herkent de stof als een indringer en maakt antilichamen aan. Bij een volgend contact met dezelfde stof kan het immuunsysteem dan een allergische reactie veroorzaken. Dit gebeurt doordat de allergenen door de huid dringen en het immuunsysteem ze als een bedreiging ziet, waardoor het histamine en andere ontstekingsstoffen produceert die de symptomen van een contactallergie veroorzaken. Het kan enige tijd duren voordat de reactie optreedt, dus het kan soms lastig zijn om de oorzaak van de allergie te achterhalen.
.